Beograd  
 
    aktuelno  arhiva  umetnici  o nama  vesti  linkovi  kontakt      english
 

 

Ljiljana Tadić, direktorka Galerije


  Istorija Zvono galerije

U veme opšte ekonomske i kulturne krize u Srbiji, 1993. godine, galerija “Zvono” otvorila je vrata mladim umetnicima koji tek završavaju likovnu akademiju i nalaze se na početku karijere.
Cilj galerije bio je da se okupe i neguju mladi talenti, da im se pomogne da načine prve korake u svetu umetnosti.
Tadašnji studenti, koji su izlagali u prvim godinama postojanja “Zvona”, danas su priznati umetnici, sa završenim postdiplomskim studijama na evropskim likovnim akademijama, stipendijama i nagradama, dok su neki postali predavači na likovnim akademijama u Srbiji.
Danas je “Zvono” ime koje znači upornost, istrajnost i posvećenost umetnosti bez kompromisa.
“Zvono” je i danas jedina privatna galerija kod nas, koja je prvenstveno posvećena mladima. Istvoremeno, to je i prostor koji privlači istaknute umetnike i institucije, mesto gde su se održavale značajne izložbe u sklopu Oktobarskog salona, Bijenala mladih u Vršcu, Real presence, Noći muzeja...
Galerija “Zvono” je 2005. predstavila svoje autore na sajmu umetnosti “Viennafair” u Beču i tako zvanično postala prva privatna galerija iz Srbije koja je izašla na evropsko umetničko tržište. Činjenica da su ovaj nastup zajednički podržale domaće institucije kulture i Erste Bank iz Beča govori o velikoj važnosti Galerije za mladu umetnost kod nas.
Kontinuirano prisustvo na relevantnim sajmovima savremene umetnosti (Viennafair, Art Fair 21, Art Moscow, Kunstart) potvrđuje da je “Zvono” i dalje galerija broj jedan u Srbiji.
 
Ljiljana Tadić, direktorka Galerije

 

 
  Copyright © 2012 Zvono. All rights reserved.